Flyball

Sportief als team

Flyball

Wij trainen op dinsdagavond 19.00 - 20.00 uur. We maken gebruik van de internationale box. 
Nieuwe cursisten mogen eerst een les kennis komen maken zonder hond en plannen vervolgens een proefles met hond.
Een proefles kost € 5,- en is uitsluitend op afspraak.

Er wordt betaald in blokken:

Blok 1 febr/maart/april    
Blok 2 mei/juni/juli  
Blok 3 sept/okt/nov  

De kosten per blok zijn € 60,-  

Inschrijven kan via het inschrijfformulier.

Bestel hier jouw boek: flyball

 

Wat is Flyball?

Flyball is een teamsport waarbij 4 honden om de beurt over 4 hindernissen naar een toestel rennen. In dit toestel zit een tennisbal. De hond laat met een druk van de voorpoten de bal uit het toestel springen en moet de bal zo vlug mogelijk naar zijn baasje brengen. Daarbij gaat hij natuurlijk terug over de hordes.

De hond moet met de bal over de start/finishlijn zijn vooraleer de volgende hond over de startlijn mag gaan. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen worden de honden dan ook getraind om neus-aan-neus op de start/finish-lijn met elkaar te wisselen.

De honden hoeven niet te vertrekken op de startlijn. Om op volle snelheid te lopen aan de startlijn wordt de hond enkele meters voor de start opgestuurd. Dit noemt men de vliegende start. Training, inzicht en concentratie zijn vereist om een vliegende start te combineren met goede wissel op de startlijn.

De hoogte van de hordes is minimum 17,5 cm en maximum 35 cm. Deze hoogte is afhankelijk van de schouderhoogte (schofthoogte) van de hond, min 10 cm. De race wordt gelopen op de schanshoogte van de kleinste deelnemende hond. Dit wil zeggen dat de kleinste hond in een team de spronghoogte voor het team bepaalt.

 Het team

Elk team bestaat uit 6 honden, waaronder 4 basishonden en 2 reservehonden. Deze mogen gedurende een wedstrijd om praktische of strategische redenen gewisseld worden. De coach van het team zorgt voor de opstelling en instructies tijdens de wedstrijd. De ballader staat achter het toestel en zorgt ervoor dat er telkens een nieuwe bal klaarzit voor de volgende hond.

 Wedstrijd

In een wedstrijd racen 2 ploegen tegen elkaar. Het team waarvan de 4 honden het eerst foutloos binnenkomen wint die run. Een race bestaat uit 3 (best of three) of 5 (best of five) runs, afhankelijk van de organisatie. Na de voorrondes wordt de dubbele afvalling gespeeld. M.a.w. de winnaar van de race gaat verder in het toernooi. Een team dat twee races verliest is uitgeschakeld.

 Flyball is fun!

Flyball lijkt op zich heel eenvoudig maar om tot wedstrijdniveau te komen is toch heel wat vereist. Hier kan winnen of verliezen bepaald worden door 1/100 van een seconde. Conditie, teamspirit en enthousiasme van hond en geleider zijn dan ook onontbeerlijk. Maar flyball is vooral fun en kan aangeleerd worden aan elke hond die graag apporteert en een basisgehoorzaamheid achter de rug heeft.

Zie hier 2 demo's van ons Flyballteam:

Demo Flyball 1

Demo Flyball 2